Çamlıca camii'nin yapımı için geri sayım başladı
Kamuoyunu uzun süreden beri meşgul eden “Çamlıca Cami” projesinde, son noktaya gelindi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Üsküdar Belediyesi basın sözcüsü Onur Arifoğlu “İlk kazma 2 hafta sonra vurulacak.” dedi
Proje hazır ilk kazma 2 hafta sonra projenin ruhsatının Üsküdar Belediyesi tarafında verildiğini ve Ruhsat sonrası çalışmaların başladığını belirten Ömer Arifoğlu ayrıntıları şu şekilde anlattı: “Cami Yaptırma ve Yardımlaşma Derneği tarafından martın 3.haftasında hafriyat çalışmaları başlatılacak. Hafriyat çalışmaları yaklaşık 4 ay sürmesini düşünülüyor. Buradan 50 milyon kamyon hafriyat çıkacak, bu hafriyatı da şuan Maltepe’de yapılan sahil dolgusunda kullanacağız. Bütün bunları yaptıktan sonra Caminin 1,5 yıllık gibi bir sürede tamamlanması öngörülüyor.”
Yükseklik ve İnsanın az olması camiye engel değil
Caminin kullanışsız olacağı eleştirilerine Arifoğlu şöyle cevap verdi: ”Galatasaray’ın yaptığı Arena stadı da haftada bir kere doluyor. Arena stadına baktığımız zaman büyük bir yatırımın olduğunu görüyoruz, ama haftada bir kez yapılan bir müsabaka yüzünden burayı yapmamak gibi bir şey söz konusu olmaz. Bu cami aslında bir simge olması itibari ile düşünülüyor. İstanbul’un dört bir tarafından gelenler ile özellikle Cuma günleri dolmasını bekliyoruz.”
Ulaşım konusunda çalışmalar devam ediyor
Arifoğlu ulaşım konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Üsküdar-Çekmeköy arasında hafif metro yapılıyor, bu proje 2015 yılında bitecek ve mevcut Üsküdar-Ümraniye hattı üzerinden de bir geçiş yolu oluşturulacak. Yine ek olarak Mecidiye Köy-Küçük Çamlıca arasına bir teleferik yapılması planlanıyor.”
Caminin simgelerine Türk Tarihi vurgusu
Caminin maliyetinin 100 milyon Türk Lirası’nı geçebileceğini belirten Arifoğlu cami ile ilgili şu bilgileri verdi: ”Caminin yanında 3.500 arabalık bir otopark yapılacak. Caminin kubbe çapı İstanbul’u simgelemesi adına 34 metre, İstanbul’da yaşayan 72 milleti simgelemesi adına kubbenin yerden yüksekliği 72 metre. Malazgirt ‘i simgelemesi adına minare boyu 107,1 metre olacak. Cemaat kapasitesi avlu dâhil 30 bin metre kare olacak.”
Cami yapımında bir tane bile ağaç kesilmeyecek
Halkın cami yapında bir takım tereddütleri olduğunu ve bununda en başında akla ağaçların kesilip yerine cami yapılacağının geldiğini söyleyen Onur Arifoğlu tereddütler hakkında şöyle konuştu: ”Caminin yapılacağı alandan şuan da bir futbol sahası var. Projenin yakınında her hangi bir yeşillik alan bulunmamaktadır. Hafriyat çalışmaları boyunca bir tane bile ağaç kesilmeyecek aksine caminin inşaatı bittikten sonra caminin çevresine ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları yapılacak.”
Verici direkleri kaldırılıyor
Şuan tepede bulunan vericilerin yere yakın olması sebebi ile çevreye ciddi radyasyon yaydığını ve bunun sonucunda da insan sağlığının etkilendiği belirten Arifoğlu bu konudaki çözümlerini şöyle anlattı:”Bütün vericileri tahminen 300 metre yükseklikte olacak bir direkte toplamayı düşünüyoruz. Vericinin yerden olan yüksekliği radyasyonu minimum seviyeye çekecektir.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder